Dlaczego jedne kawy nadają się do parzenia w ekspresie a inne nie?
Zdarzyło Ci się kupić kawę do ekspresu i okazało się, że jest zbyt kwaśna? Zbyt gorzka? Za mało słodka?
A może ta sama kawa czasami smakuje dobrze a czasami gorzej?
Jak „naprawić” smak kawy zmieniając ustawienia w ekspresie?
Dlaczego mieszanki kaw są bardziej stabilne w smaku od kaw jednorodnych z konkretnych regionów Świata?
Jaką kawę do ekspresu ciśnieniowego polecamy?
Każde z tych pytań posiada względnie prostą odpowiedź.
Postaram się w krótkim wpisie wyjaśnić Ci co możesz zrobić, żeby nie popełniać błędów przy zakupie i niepotrzebnie nie wydawać forsy.
Podpowiem Ci jakie ustawienia w Twoim ekspresie mają kluczowe znaczenie dla smaku kawy i co możesz zrobić żeby kawa smakowała lepiej.
Jaką kawę do ekspresu ciśnieniowego polecacie?
Czasami się zdarza, że pytacie nas jaką kawę ziarnistą wybrać. Niestety większość dokonuje wyboru nie konsultując z nami swoich preferencji. Często się zdarza, że kupujecie kawę do ekspresu w naszym SKLEPIE INTERNETOWYM mając na względzie utarte stereotypy.
Na przykład często wybierają ziarno z Brazylii ponieważ istnieje powszechne przekonanie, że jest to kawa bardzo dobrej jakości, najlepsza kawa do ekspresu.
I faktycznie kawa z Brazylii to świetne ziarno ale jest to delikatna kawa ziarnista, łagodna o niskiej zawartości kofeiny. Osoby szukające zdecydowanego smaku (kawy ciemno palonej) mogą czuć się zawiedzione.
Każda palarnia kawy inaczej pali to samo ziarno. Wybierając kawy ziarniste do ekspresu zwróćcie uwagę na to do jakiej metody parzenia jest rekomendowane.
Kawy Jasno palone z pewnością będą delikatne w smaku jednak bardziej nadają się do parzenia w ekspresach przelewowych. (na przykład ETIOPIA YIRGACHEFFE)
Kawy średnio palone (tak zwany omniroast) to dobry wybór zarówno do metod przelewowych jak i dla miłośników łagodnego smaku kawy z ekspresu ciśnieniowego. Znajdziecie w nich również wyraźne nuty owocowe. (na przykład BRASILIA SANTOS)
Kawy średnio-ciemno palone (wiem, że brzmi to dziwnie i nasza palarnia często używa określenia „Średni+” stopień palenia ziaren kawy) to ziarno o niskiej kwasowości, idealne do ekspresów ciśnieniowych. (na przykład CREMA BLEND)
Kawy ciemno palone to najlepsza kawa ziarnista dla miłośników kaw bez żadnej kwasowości, lubiących wyraźną goryczkę, smak karmelu. Ciemno palone mieszanki z wysokiej jakości ziaren to dobre kawy dla amatorów klasycznego espresso. (na przykład WŁOSKI KLASYK)
Stopień palenia ziaren ma ogromny wpływ na ostateczny smak kawy w filiżance.
Jakie rodzaje kawy ziarnistej są najlepsze do ekspresu?
Z pewnością lepiej będzie uprzedzić, że kawy jednorodne oraz mieszanki 100% Arabika charakteryzują się wyższą kwasowością niż mieszanki z zawartością robusty.
Że nieco bardziej rozwinięta kawa w procesie palenia ziarna (ciemniej palona) posiada więcej słodyczy i bardziej nadaje się do parzenia w ekspresach niż jasno palone single
Dlatego palarnie takie jak nasza różnicują ofertę na KAWY DO EKSPRESU oraz pozostałe ziarno do innych metod parzenia.
Z naszego punktu widzenia kwestia doboru kawy dla Klienta jest sprawą zasadniczą. Nasza palarnia posiada w ofercie kilkadziesiąt kaw. Nie wszystkie poleciłbym do ciśnieniowego parzenia.
Jasno palone kawy z Afryki mogą mieć dla Was zbyt wysoką kwasowość jeżeli jesteście przyzwyczajeni do klasycznych kaw pod espresso. Więcej o kwasowości w kawach możecie przeczytać w naszym wpisie „BYLE NIE KWAŚNA„.
Specjalizujemy się w paleniu kaw do ekspresów ponieważ bardzo wielu naszych Klientów korzysta z takiej metody.
Są to najczęściej firmy zatrudniające pracowników biurowych oraz gastronomia. Do tego dochodzą Klienci indywidualni, którzy posiadają ekspresy automatyczne w domach.
Obecnie rynek takich maszyn jest ogromny i są one ogólnie dostępne i relatywnie tańsze niż jeszcze kilka lat temu.
Czym różni się kawa do ekspresu automatycznego od pozostałych?
Kawa do ekspresu automatycznego różni się od kaw do innych metod parzenia głównie profilem palenia. Ciśnieniowe metody parzenia kawy podkreślają jej kwasowość. Staramy się tak palić kawę by wydobyć z niej jak najwięcej słodyczy, która równoważy nuty owocowe.
Warto także wspomnieć, że najbardziej powtarzalna w smaku będzie mieszanka kawy ziarnistej. Kawa jednorodna z konkretnej plantacji przy każdych zbiorach ma nieco inny profil sensoryczny. Wpływ na to mają przede wszystkim warunki atmosferyczne, procesy obróbki ziarna czy sposób użyźniania gleby, które co roku mogą nieznacznie się różnić.
Dlaczego kawa powinna być palona pod konkretną metodę? Ponieważ każda metoda parzenia inaczej wpływa na wydobycie z ziarna określonych doznań sensorycznych.
Kiedy nasi Klienci chcą napić się kawy ze swojego automatycznego ekspresu spodziewają się, że napój będzie intensywny z gęstą cremą. Że będzie posiadał zredukowaną kwasowość, nie będzie zbyt gorzki oraz, że jego smak się nie zmieni.
Kiedy parzą kawę alternatywnymi metodami (używają wspomnianego chemexu czy dripa), oczekują wyczuć w kawie wysoką, owocową kwasowość, której nie odnaleźliby w kawie palonej pod espresso.
Chcąc najprościej opisać różnicę w podejściu do palenia tych kaw powiedziałbym, że single są przez nas palone na jaśniejszy odcień, bardziej dynamicznie i są mniej rozwijane w końcowej fazie palenia.
Mieszanki, które przygotowujemy do stosowania w ekspresach są przez nas palone w innych temperaturach i odpowiednio bardziej rozwinięte. Staramy się wydobyć z nich jak najwięcej słodyczy oraz uniknąć nadmiernej goryczki, która często jest charakterystyczna dla kaw przemysłowo palonych.
Dlaczego kawy do ekspresów to mieszanki ziaren z różnych regionów?
Ogólnie wszystkie firmy produkujące żywność (np. sosy, herbaty, zioła, kawa itd.) decydują się na mieszanki ze względu na uzyskanie powtarzalności produktu.
Konsumenci przywiązani do konkretnej marki oczekują, że kiedy kupią produkt, którego już używali, będzie on taki sam w smaku jak poprzednio.
W branży spożywczej większość oparta jest o rośliny. Te jak wiadomo posiadają swoje charakterystyczne nuty smakowe. Różnią się jednak niuansami takimi jak na przykład słodycz w zależności od sezonu.
Jednego roku dni słonecznych jest więcej innego roku mniej. W jednym sezonie opady są bardziej obfite w kolejnym przeważają niewielkie. Warunki atmosferyczne i sposób prowadzenia upraw w każdym roku mogą być inne a te zmienne decydują o finalnym smaku roślin.
Istnieje zatem duże prawdopodobieństwo, że w przypadku mieszanek roślin z różnych upraw uzyskamy wręcz idealną powtarzalność smaku. Jeśli do tego dodać zapisaną i cyklicznie powtarzaną recepturę przetwarzania, możemy być niemal w 100% pewni, że trafimy na ten produkt, którego smaku oczekiwaliśmy.
Dlatego też zdecydowaną większość kaw do ekspresów palimy z mieszanek zielonego ziarna a do tego korzystamy z programu do śledzenia procesu palenia w naszych piecach. Ten proces ma swoją zapisaną recepturę, którą odtwarzamy podczas każdego palenia.
Oczywiście palimy również kawy jednorodne z konkretnych regionów pod espresso. Dlaczego? Ponieważ rośnie grupa konsumentów, którzy są zdeklarowani na zmiany, którzy testują, próbują ciągle czegoś nowego. Są otwarci na nowe doznania i są w stanie zaakceptować drobne różnice.
Do singli, które palimy pod espresso należą na przykład kawy Cuba Serrano Superior czy Indie Monsoon Malabar.
Jak ustawić ekspres żeby kawa smakowała lepiej?
Czasami otrzymujemy komunikat od naszych Klientów, że smak kawy się zmienił, zepsuł. Napar zaczyna być zbyt kwaśny lub zbyt gorzki.
Wpływ na to jak zmienia się smak kawy z ekspresu ma kilka czynników. Są one najczęściej związane z prostymi ustawieniami lub wodą wykorzystywaną do parzenia.
Nowoczesne maszyny są wyposażone w regulację grubości mielenia ziarna. Posiadają dokładne młynki żarnowe, których ustawienia mają znaczący wpływ na smak kawy.
Im drobniej zmielone ziarno tym bardziej wyczuwalne są smaki owocowe czyli wyższa kwasowość. Zwiększa się także uczucie goryczki. Woda dłużej przenika przez zmieloną kawę ponieważ drobno zmielona masa stawia większy opór.
Uzyskacie także w ten sposób większą cielistość kawy(uczucie gęstości w ustach) oraz bardziej bogatą cremę.
Zupełnie odwrotnie w przypadku grubego przemiału. Woda „ma łatwiej” i cielistość naparu oraz crema jest mniejsza. Uzyskacie także niższą kwasowość w kawie.
Jest jeszcze kwestia samej wody, która ma ogromne znaczenie i decydujący wpływ na smak. Pamiętajcie, że kawa to niemal w 99% woda. Jest to temat bardzo rozległy ale dam Wam pewną wskazówkę, która zdecydowanie wpływa na oczekiwany rezultat.
Jeśli nie lubicie nadmiernej owocowości (kwasowości), unikajcie wód o niskiej zawartości składników mineralnych.
Przykład: Kryształ Żywiecki o zawartości ok. 77mg/l to doskonała woda dla osób uwielbiających kawy parzone przelewowo. Zdecydowanie podkreśla owocowy charakter kaw specialty. W ekspresie taka woda wpłynie na podniesienie kwasowości kawy oraz mniejszą intensywność smaku.
Jakie kawy ziarniste nadają się do kaw mlecznych?
No tak, kawy czarne czy mleczne? Takie pytanie należy zadać jako kolejne po deklaracji w kwestii sposobu parzenia. Często słyszę, że kawa jakaś taka lurowata, zbyt delikatna, za słaba. Że właściwie samo mleko czuć a kawy jakoś nie za bardzo.
Najczęściej tego typu informacje pojawiają się już po zakupie i są właśnie powodem nieporozumień w wyborze ziarna bez konsultacji z palarnią o czym pisałem na wstępie.
Jednak i tu również szczególnie ważny jest dobór odpowiedniego ziarna oraz sposób wypalenia. Wszystkie nasze mieszanki do ekspresów palimy tak, by smakowały parzone jako kawy czarne oraz z mlekiem.
Ze względu jednak na rodzaj ziarna, niektóre z nich do kaw mlecznych mógłbym polecić szczególnie. Są to kawy z domieszką robusty.
Ten rodzaj ziarna charakteryzuje się podwyższoną goryczką, mniejszą kwasowością oraz odpowiednią mocą. Ziarno robusty posiada niemal dwukrotnie wyższą zawartość kofeiny niż arabika. Polecamy tu naszą mieszankę POLO KOTKA.
Czy 100 % Arabika to dobra kawa do ekspresu i kaw mlecznych?
Możliwy jest oczywiście odpowiedni dobór ziaren arabiki, który w połączeniu z właściwym profilem palenia idealnie nadaje się zarówno do kaw mlecznych jak i czarnych. Wpływ na decyzję o doborze takiego ziarna ma kilka czynników.
Po pierwsze region, z którego pochodzi ziarno. Kawy uprawiane w Ameryce Środkowej oraz Ameryce Południowej będą charakteryzowały się o wiele niższą kwasowością niż kawy z Afryki.
Smak prażonych orzechów, przypraw to sensoryka charakterystyczna dla kaw z Azji.
Afryka to region, dla którego charakterystyczne są cytrusowe owoce oraz kwiatowe akcenty.
TERROIR – bo tym tu mowa jest określeniem tych wszystkich czynników, które mają wpływ na jakość, nuty smakowe oraz bogactwo aromatów każdej kawy. Jest to rodzaj gleby, pogoda i klimat charakterystyczny dla danego obszaru, roczna ilość opadów, wysokość upraw itd..
Sięgając po kawę z konkretnego kraju możesz spodziewać się doznań ściśle związanych z terroir dla tego obszaru.
Po drugie sposób palenia, który dla kaw 100% arabika przeznaczonych do ekspresów ma szczególne znaczenie. Powinna to być kawa nieco ciemniej palona.
Jeśli zatem jesteście zwolennikami niskiej kwasowości i wyraźnego smaku to takie kawy jak nasze VESUVIO 100% arabika (ziarna z regionu Ameryki Środkowej i Południowej) będzie dla Was doskonałym wyborem.
Jeśli wolicie delikatny smak z akcentem owocowym to nasza kawa SŁODKI DRAŃ 100% arabika (ziarna z regionu Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki) na pewno przypadnie Wam do gustu.
W osobnym, krótkim artykule na temat sposobów obróbki kawy przytoczyłem kilka najważniejszych metod mających wpływ na smak kawy w filiżance. (czy obróbka kawy wpływa na jej smak) Warto tą wiedzę wziąć pod uwagę, kiedy decydujemy się na zakup kawy z przeznaczeniem pod espresso.
W naszej branży mówi się, że najlepsza kawa do ekspresu to taka, która: „przebija się przez mleko”, jest słodka, niezbyt gorzka i posiada delikatne owocowe nuty. Jest dostatecznie gęsta w odczuciu i stawia na nogi. Taka właśnie jest nasza mieszanka Crema Blend. Zapraszam Cię do testowania :-).
Kawa ziarnista ranking
Często zadajecie pytania o najlepsze ziarna kawy. Przygotowaliśmy dla Was ranking kaw ziarnistych palonych w naszej palarni. W oparciu o dane zebrane ze sprzedaży z całego roku 2022 nasuwają się ciekawe wnioski. Kupując kawę ziarnistą nasi Klienci zwracali swoją uwagę głównie na mieszanki do ekspresów. Sprawdźcie jakiego smaku ziarnistej kawy szukali.
Ranking kaw znajdziecie w TYM ARTYKULE.