ALTERNATYWNE METODY PARZENIA KAWY
Świat alternatywnych metod parzenia kawy przechodzi właśnie swój rozkwit. Wraz z kolejną, trzecią falą kawową, która zdominowana została kawami najwyższej jakości pojawiło się sporo nowych, ciekawych urządzeń do ich zaparzania. Modne stały się więc takie urządzenia jak Aeropress, Drip, Chemex, Kalita, Frenchpress, Syphon i inne. Niektóre znane od dziesięcioleci inne zupełnie nowe, dziś wchodzą w użycie z impetem wśród młodego pokolenia. Doskonale nadają się one do parzenia kaw z segmentu specialty. A są to ziarna wyjątkowe, wyselekcjonowane i oceniane przez Q-Graderów (takich kawowych somelierów), którzy nadając im punktację określają ich miejsce w rankingu najbardziej złożonych sensorycznie kaw.

Dlaczego te metody nazywa się alternatywnymi? Ponieważ stanowią one właśnie alternatywę dla tradycyjnych metod parzenia kawy, za które uważa się znane „zalewajki”, kawy z ekspresów ciśnieniowych czy tureckich sposobów parzenia.
Alternatywne metody pozwalają na wydobywanie właściwego charakteru kaw wysokiej jakości. A charakter tych kaw często nie bywa oczywisty, często nie przypomina smaku, którego przez lata nauczyliśmy się pijąc marketowe ziarna. Tutaj możesz spodziewać się smaków, które naturalnie występują w owocach, bo przecież kawa to również owoc. Są więc nuty cytrusowe, orzechowe, karmelowe, czekoladowe, przypraw.
JAKI DRIP JEST NAJLEPSZY POD ALTERNATYWY
DRIP jest chyba najprostszym i jednym z najlepszych urządzeń pod alternatywy. Stanowi właściwie rodzaj ekspresu przelewowego, w którym jednak to nie maszyna a człowiek ma decydujący wpływ na smak i jakość naparu.
Jest wiele różnych rodzajów dripów ze względu na użyty materiał, z którego zostały wytworzone. Są zatem porcelanowe, metalowe, plastikowe, szklane i być może jeszcze inne. Powstaje zatem pytanie, który jest najlepszy?
Teorii jest wiele jednak ja najbardziej polecam Ci dripy palstikowe. Są komfortowe w transporcie, bez ryzyka stłuczenia oraz szybko się rozgrzewają. Jeśli jednak zależy Ci na bezwzględnej czystości smaku bez jakichkolwiek obcych zapachów, wybierz drip ceramiczny bądź szklany.

JAK ZAPARZYĆ KAWĘ W DRIPIE?
Parzenie kawy w dripie jest bardzo proste. Zaczynij oczywiście od zmielenia kawy. Ziarno do dripa powinno być stosunkowo grubo mielone. Chcąc dać CI wskazówkę podpowiadam, że to poziom grubego piasku o średnicy około 1,5 mm. Najlepszy do tego celu jest młynek żarnowy z regulacją grubości mielenia.

Następnie drip umieść na dzbanku lub innym serwerze i włóż filtr, który zwilż lekko gorącą wodą. Wylej wodę z dzbanka – przepłuczesz w ten sposób filtr i ogrzejesz naczynia. Ta czynność gwarantuje Ci również, że kawa nie zaabsorbuje papierowego posmaku filtra.

Zestaw (drip na dzbanku) postaw na wadze kuchennej i wsyp świeżo zmieloną kawę (zazwyczaj jest to 6-7 g na 100 ml wody). Wytaruj wagę i wstępnie zalej niewielką ilością wody w temperaturze od 88 – 95 °C, którą zostaw na około 30 sekund.
Jest tzw. etap preinfuzji czyli wstępnego parzenia, kiedy to kawa pęcznieje oraz uwalnia większość związków lotnych, oddaje dwutlenek węgla odsłaniając przed nami swoje możliwości.
Następnie zalewaj powoli, cienkim strumieniem resztę potrzebnej wody, wykonując przy tym kuliste ruchy.

Czas parzenia w dripie nie powinien przekraczać 4 minut. Po tym czasie wyciągnij filtr i przelej kawę do filiżanek. Gotowe.
Temperatura parzenia kawy ma kluczowe znaczenie dla jego smaku. Zazwyczaj kawy pochodzące z naturalnej obróbki (natural) “wolą” niższe temperatury (89 – 92 °C) dla osiągnięcia satysfakcjonującego efektu. Zbyt wysoka temperatura może sprawić, że wyczujecie niepotrzebną gorycz.

Kawy myte (washed) ze względu na większą gęstość ziarna możesz parzyć w wyższych temperaturach (94 – 95 °C). Pamiętaj jednak, że warto eksperymentować ze wszystkimi parametrami tak, by uzyskiwać ciekawe efekty.
Z naszych kaw, które mógłbym Ci polecić do dripa świetnie nadają się stale dostępne pozycje jak Etiopia Yirgacheffee czy Kenia AA + lub inne, okresowo dostępne kawy specialty. Możesz je także kupować w naszej kawiarni „Coffeeshop” w Zielonej Górze na ul. Rzeźniczaka 3a.
Zapraszam.