
KAWY Z RWANDY
Rwanda jak większość krajów Afryki posiada swoją kolonialną przeszłość. Historia w sposób szczególnie okrutny obeszła się z ludami zamieszkującymi te piękne, górzyste tereny. Początkowo pod wpływami Niemiec, których kolonią stała się w XIX wieku jako część tzw. Niemieckiej Afryki Wschodniej, by podczas I Wojny Światowej przejść w ręce Belgii razem z sąsiadującym Burundi. Zarządzanie krajem realizowano poprzez lokalnych przywódców, faworyzując jedno z trzech plemion zamieszkujących terytorium kraju (Tutsi, Hutu oraz Pigmeje Twa).
Pogłębiające się różnice, problemy gospodarcze, ruchy migracyjne w Afryce oraz wspomniany system sprawowania władzy w kraju doprowadziły do jednej z największych tragedii w historii ludzkości. Podczas trwającej w latach 1990 – 1994 wojny domowej doszło do ludobójstwa na niespotykaną dotąd skalę. Wszystko to odbyło się przy biernej postawie mocarstw zachodnich a niektóre z nich miały swoje niechlubne epizody jak choćby dostarczanie broni przez Francję jednej ze stron konfliktu.
Zawirowania te negatywnie wpłynęły na gospodarkę oraz oddaliły Rwandę od szybkiego rozwoju rolnictwa w tym upraw kawowca. Na szczęście panują tu doskonałe warunki do produkcji kawy, która stanowi obecnie główne źródło towarów eksportowych Rwandy (około 60% eksportu). Poza tym produkuję się tu herbatę (około 20% eksportu), tytoń, bawełnę.
W Rwandzie uprawiana jest głownie arabika jednak w ostatnim czasie coraz więcej pojawia się ofert wysokiej jakości, mytej robusty z tego regionu. Są to również ziarna jakości specialty, zupełnie nietypowe dla tej odmiany, czyste w smaku z owocowym charakterem. W naszej ofercie znajdziecie kawę Rwanda Twongere, która jest właśnie przedstawicielem gatunku robusta wysokiej jakości.
Główny okres kwitnienia przypada w Rwandzie na miesiące od września do października, zbiory natomiast mają miejsce od marca do lipca oraz od października do grudnia. Największymi odbiorcami są Niemcy, Belgia, Francja oraz Skandynawia.
Podobnie jak w innych krajach produkujących, również kawy pochodzące z Rwandy posiadają nazwy związane z obszarem, na którym były uprawiane. Często są to nazwy miejscowości, w których znajdują się stacje obróbki lub nazwy farm. Przykładem niech będą Rwanda Rushashi, Rwanda Mabanza, Rwanda Taba Estate, Rwanda Gihanga. Najczęściej ziarno pochodzi z większych kooperatyw, które skupiają wielu drobnych rolników. Popularne są w Rwandzie kooperatywy zarządzane przez kobiety. Przykładem może być wspomniana Gihanga.
Głównym regionem, w którym uprawia się kawę są okolice ogromnego jeziora Kivu (którego część znajduje się na terytorium Rwandy a część na terytorium Demokratycznej Republiki Konga) oraz na południu kraju. Najczęściej spotykaną odmianą botaniczną jest Bourbon.
Jakość kaw Rwandyjskich jest sklasyfikowana przede wszystkim ze względu na wielkość ziarna, ilość defektów oraz sposób obróbki, który decyduje o profilu smakowym. Głównym sposobem obróbki jest washed oraz semi-washed choć z tego regionu pochodzą jedne z najciekawszych kaw z obróbki natual oraz honey.
Wielkość ziarna oceniana jest podobnie jak w innych krajach. Rwandyjska kawa jest niewielka i posiada trzy właściwe oceny.
Ze względu na wielkość ziarna:
ZWYKŁA (Ordinary): ziarno, którego screen wynosi 14 (14 x 1/64 cala) czyli około 5,5 mm
FULLY WASHED: czyli ziarno poddane obróbce w pełni mytej, którego screen wynosi 15 i więcej (15 x 1/64 cala) czyli od około 6 mm wzwyż
SORTOWANA: czyli ziarno o wielkości 12 i większej, 14 i większej oraz pozostałe wielkości
Ze względu na ilość defektów w badanej próbce:
ZWYKŁA: z oznaczeniem ORD (Ordinary) – maksymalnie 10% defektów
FULLY WASHED: z oznaczeniem FW – maksymalnie 6% defektów
SORTOWANA: z oznaczeniem T (Triage) gdzie ilość defektów jest zależna od metody obróbki i przygotowania
Kawa oceniana jest również w cuppingu, podczas którego dokonywana jest ocena sensoryczna testowanej próbki. Najczęstszą spotykaną klasyfikacją jest podział na dwie noty według których jakość określana jest jako:
ZWYKŁA (Ordinary): dla której charakterystyczna jest średnia kwasowość, wysokie body, kwiaty, czerwone owoce, herbata
FULLY WASHED: gdzie spotykamy się z wysoką kwasowością, okrągłym i wysokim body oraz złożonością owocową, wysoką słodyczą, czarną herbatą, miodem.
Pomimo iż rolnictwo kawowe jest w Rwandzie obecnie w całości w rękach prywatnych, istnieje instytucja rządowa (OCIR CAFE), która nadzoruje eksport oraz ma wpływ na poziom cen surowego ziarna. Zadaniem OCIR CAFE jest również pomoc rolnikom w rozwijaniu produkcji oraz klasyfikacja i wycena ziarna, które przed eksportem musi trafić do magazynów instytucji, gdzie otrzymuje stosowny certyfikat jakości.