-
CIASTO Tarta De Café Con Naranja Amarga
Składniki ciasto
* 200 g gorzkiej czekolady
* 100 ml śmietany 30%
* 115 g masła
* 1 łyżka kawy drobno zmielonej
* 1 espresso + 1 łyżka likieru kawowego Kahlua (opcja)
* 4 całe jajka
* 2 żółtka
* 100 g cukru trzcinowego
* 100 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 60 g mielonych na mąkę migdałów lub orzechów laskowych( lub mąka migdałowa/ orzechowa )
* 40 g rozdrobnionych migdałów /orzechów bez skórki prażonych
* sok i starta skórka z pomarańczy
*2 łyżki konfitury z gorzkiej pomarańczy
Syrop
* 150 ml zaparzonej mocnej kawy (Cuba)
* 100 g cukru trzcinowego
* 1 laska cynamonu
1. W garnku podgrzać śmietanę ( nie gotować ) wrzucić połamaną czekoladę , wymieszać do roztopienia , dodać masło , łyżkę mielonej kawy , espresso i sok z pomarańczy . Wymieszać na jednolitą masę .
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
3. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem wsypac partiami do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką.
4. Dodać mąkę migdałową , posiekane bakalie i skórkę z pomaranczy . Wymieszać
5. Następnie pomału dodawać ostudzoną masę czekoladową
6. Przelać do formy sr 18/20 cm
7. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 C przez ok 60 min lub do suchego patyczka
Podczas pieczenia ciasta ugotować syrop kawowy z cynamonem na tzw. nitkę, do którego możecie użyć ziaren z Kuby.
Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe , ponakłuwać wykałaczką i nasączyć syropem wg uznania. Pozostały syrop zachować i można polać pokrojone ciasto i podane na talerzyku .
Następnie ciepłe ciasto smarujemy pędzelkiem konfiturą z gorzkiej pomarańczy .
Smacznego