Close
Skip to content
palarnia kawy w zielonej górze

Kawy jednorodne

Parzenie tradycyjne i alternatywne

Single, to kawy jednorodne pochodzące z konkretnych regionów świata. Najczęściej są przedstawicielami całych regionów danego kraju. Rolnicy na zamieszkiwanych obszarach tworzą spółdzielnie, kooperatywy i zrzeszają się w grupach ze względów ekonomicznych. Często jednak, single to kawy pochodzące z konkretnych gospodarstw, farm, na których są uprawiane. Polecamy nasze single przede wszystkim do alternatywnych metod parzenia.

Brasilia Santos kawa

Kawa Brasilia Santos

Brasilia Santos to kawa z najwyższej półki o małej kwasowości, miodowym posmaku i niskiej goryczce. Jest tak delikatna, że można się nią delektować niemal przez cały dzień. Niska zawartość kofeiny oraz harmonijny, zbalansowany smak.

Kawa Brasilia Yellow Bourbon

Wyjątkowa kawa brazylijska, pozyskiwana metodą Pulped Natural, polegającą na wstępnym obraniu owoców ze skórki a następnie suszeniu na słońcu wraz z miąższem. Dzięki temu kawa posiada wysoką słodycz, ale również bardzo delikatną, cytrusową kwasowość. Średnio palona, jest wyjątkowo zbalansowana z wyczuwalnym posmakiem migdałów, czekolady i pomarańczy.

Kawa Colombia Excelso

Colombia Excelso ma tylko duże i równomierne ziarno. Doskonała kawa o subtelnym i jedwabistym smaku. Lekkie orzechowe zabarwienie oraz cytrusowy posmak przechodzący w tropikalną słodycz. Kawa uprawiana na wysokościach powyżej 1500m n.p.m. Kawa ziarnista.
Kawa bezkofeinowa

Kawa Colombia Bezkofeinowa

Aromatyczna, pełna smaku kawa bezkofeinowa, dla której charakterystyczne nuty to orzech, słodki karmel i lekka owocowa słodycz.

Kawa Costa Rica Tarazzu

Costa Rica Tarazzu to bogactwo czekoladowego aromatu. Kawa, w której mieszają się orzechowo – rumowe nuty z delikatną, jagodową słodyczą. Kawa mocna, uprawiana na dużych wysokościach, świetnie nadaje się do parzenia “po turecku” w kawiarce oraz w metodach przelewowych.

Kawa Cuba Serrano Superior

Doskonała kubańska kawa. W smaku czuć tu bogactwo przypraw, orzechów, karmelu i delikatną pikantność w połączeniu z aromatem dymu, czekolady i kakao. Kawa o niskiej kwasowości i pełnym body.
El Salvador La Mayada Kawa

Kawa El Salvador La Mayada

Charakterystyczne dla tej kawy nuty to orzech i czekolada, ale również cynamon i wanilia. Minimalna kwasowość, kawa dobrze zrównoważona. Zakończenie słodkie z długo utrzymującym się przyjemnym, słodkim posmakiem.

Kawa Etiopia Djimmah

Etiopia Djimmah to kawa o specyficznym, bogatym smaku z akcentami winnymi i owocowymi, która posiada oryginalny, mocny i bogaty smak w typie „Mocca”. Cechuje ją silny aromat i niska kwasowość.

Kawa Etiopia Yirgacheffe

Specyficzny dla afrykańskich kaw aromat oraz wyjątkowe nuty smakowe świeżych brzoskwiń, miodu, czekolady i orzechów. Na finishu fantastyczny posmak limonki. Kawa zaskakuje smakiem od początku aż do ostatniej kropli.
Gwatemala SHB El Jaguar Kawa

Kawa Gwatemala Shb El Jaguar

Doskonała kawa, uprawiana na wysokościach powyżej 1600 m n.p.m. na wulkanicznych glebach. Aromat świeżych orzechów włoskich w połączeniu ze słodyczą syropu klonowego. Kawa bardzo delikatna o średnim body i wręcz niewyczuwalnej goryczce.

Kawa Indie Monsoon Malabar

India Monsoon Malabar to kawa, która po oczyszczeniu, przez kilkanaście tygodni jest wystawiona na warunki atmosferyczne (wiatr, deszcz). Monsunowanie to proces, dzięki któremu ziarno uzyskuje specyficzną, żółtawą barwę, jest duże oraz lekkie. Kawa niemalże pozbawiona jest kwasowości. W smaku wyczuć można prażone orzechy, przyprawy z aromatem karmelu i dymu. Gęsta crema oraz profil smakowy sprawia, że ta kawa świetnie sprawdza się jako klasyczne espresso.

Kawa Kenia AA+

Umiarkowany klimat i żyzna, wulkaniczna gleba a także uprawy wysokogórskie powodują, że kawa z Kenii to jedna z najbardziej aromatycznych i wyrazistych kaw na świecie. Zrównoważona kwasowość czarnych porzeczek oraz wytrawnego wina, owocowa słodycz i prawie niewyczuwalna nuta goryczy. Przez wielu koneserów polecana jako najlepsza z kaw!
Papua Nowa Gwinea Kawa

Kawa Papua Nowa Gwinea AA

Jest uważana za jedną z najlepszych kaw na świecie. Charakteryzuje się słodyczą syropu klonowego z lekkim akcentem orzechowym w połączeniu z przyjemną kwasowością tropikalnych owoców. Uprawiana na wysokościach 1300 – 1800 m n.p.m. Kawa pozyskiwana metodą na mokro.

Kawa Sumatra Gayo Organic

Kawa Sumatra Gayo Organic pochodzi z górzystego rejonu Aceh. Jest to kawa o wyrafinowanej niskiej kwasowości oraz niemalże braku goryczy. Cechuje ją czekoladowa nuta. Świetnie nadaje się do przyrządzania kaw mlecznych: cafe latte, cappuccino.